heeft u vragen?
  • De wijze waarop u samen met LETS kan bijdragen aan een circulaire economie!

Agterberg vleeswaren - Zwanenburg

Datum: 03-03-2017

Op de oorspronkelijke productie- locatie aan De Heining in Zwanenburg is Agterberg Vleeswaren uit zijn jasje gegroeid. Daarom is deze fabriek sinds oktober 2015 flink uitgebreid door een naastgelegen pand erbij
te trekken. Op de verbouwde productielocatie heeft Agterberg Vleeswaren bewust geïnvesteerd in een centraal reinigingssysteem van LETS bv uit Dronten.
Dave Louman, de tweede generatie Louman binnen het familiebedrijf, geeft tekst en uitleg over deze investering.

Het al sinds 1972 door de familie Louman bestierde Agterberg Vleeswaren in Zwanenburg heeft de afgelopen jaren een gezonde groei doorgemaakt.

„Deze groei danken we vooral aan onze eigen, ambachtelijke productie van vlees- waren en worstproducten,” vertelt Dave Louman. „Zelf produceren wordt voor de ambachtelijke slager een steeds grotere kostenpost en vaak bestaat er een tekort aan personeel, ruimte en machines. Daarom heeft Agterberg zijn assortiment van eigen ambachtelijke producten de laatste jaren uitgebreid. Uitgangspunt is en blijft om slagers en andere versdetaillisten onderscheidende, ambachtelijke en kwa- litatief hoogstaande producten te bieden tegen scherpe prijzen. Zo bestaan onze am- bachtelijke hammen voor 96% uit vlees en roken we onze worsten nog op houtsnip- pers. Andere voordelen voor klanten zijn dat zij bij ons geen minimale hoeveelheden hoeven af te nemen, onze korte en snelle lijnen en onze goede service.”

Hummus
Naast vlees en vleeswaren is het assortiment van Agterberg Vleeswaren in de loop der jaren uitgebreid met snackproduc- ten, salades, sauzen, marinades, patés en ook vegetarische producten, zo benadrukt Dave Louman. „Ook zijn we zelf bijvoorbeeld kwalitatief hoogstaande Italiaanse en Spaanse specialiteiten gaan importeren voor onze klanten. Verder zijn we distributeur van de Belgische MAÏSKI- en DELIKA-kipproducten in Noord-Holland.
We proberen ons bij klanten te onderscheiden met originele en kwalitatief hoogstaande producten. Daarom houden wij belangrijke foodtrends in binnen- én buitenland in de gaten. 
Zo is hummus op dit moment een veelgevraagd product en daarom behoort dit artikel tot ons assortiment.”

Uitbreidingsmogelijkheden
Om de voortdurende productiegroei het hoofd te kunnen bieden, oriënteerde Agterberg Vleeswaren zich volgens Dave Louman al een aantal jaren op uitbredingsmogelijkheden.

„Zeven jaar geleden werd de doodlopende weg waaraan ons bedrijf gevestigd is, doorgetrokken,” gaat Dave desgevraagd terug in de tijd. „Hierdoor ontstond een betere doorstroming en kwam een stuk grond tegenover onze fabriek vrij. Deze grond werd direct aangekocht, omdat we in de bestaande fabriek toen al uit onze voegen scheurden.

Nog vóórdat we begonnen met het ma- ken van de bouwtekeningen, gaf het naast ons gelegen bedrijf aan zijn pand te wil- len verkopen. We hebben dit pand toen gekocht. Zo verplaatste de geplande nieuwbouw zich van tegenover ons naar naast ons.”

Bijna gereed
Uiteindelijk ging de nieuwbouw in oktober 2015 van start. „De bestaande fabriek en het pand ernaast zijn aan elkaar gebouwd,” verduidelijkt Dave. „De oorspronkelijke fabriek had al 800 m2 aan vloeroppervlakte, het hiernaast gelegen pand 1300 m2 en het tussenstuk om beide panden met elkaar te verbinden nog eens 200 m2.
Al met al dus een flinke
uitbreiding. Het pand van onze voormalige buurman is zowel van binnen als van buiten gestript en vervol- gens ingericht voor alle productie van Agterberg Vleeswaren. Het oude gedeelte wordt nu onder handen gekomen om er de expeditie te kunnen laten plaatsvinden en de opslag uit te breiden. Verder is alles zo goed als gereed.”

Centraal reinigingssysteem
Volgens Dave Louman besloot Agterberg Vleeswaren al aan het begin van het ver- bouwingstraject om in de aangebouwde productieruimte te gaan werken met een centraal reinigingssysteem van LETS BV uit Dronten. Een systeem met een centrale schuimdesinfectieunit, een hogedrukreinigingssysteem en elf afnamepunten met reinigingshaspels in de productieruimten, inclusief rvs-leidingwerk.

„Voorheen werkten we met een mobiele schuim- en desinfectieunit, waarmee alle productieruimten werden gereinigd,” ver- duidelijkt Louman. „We hebben er bewust voor gekozen om onze reiniging en desin- fectie voortaan centraal te regelen. Door de strenge productie- en voedselveiligheidsei- sen moeten specifieke productieruimten en -stromen van elkaar gescheiden zijn.

Toen we nog met de losse reiniginsunit werkten, moesten we reinigingsmiddelen en chemicaliën in een jerrycan door de ruimten verplaatsen. Groot voordeel is dat er nu een centrale schuimdesinfectie-unit is, die in verbinding staat met de afna- mepunten met reinigingshaspels in de productieruimten. Hierdoor hoeft niet meer met chemicaliën te worden gesleept. Bo- vendien kan dankzij het centrale systeem sneller, gemakkelijker, efficiënter én beter worden gereinigd en gedesinfecteerd. We verwachten dan ook veel kostbare tijd te gaan besparen.”

Continuïteit
Bij de keuze voor een nieuw reinigings- systeem is Agterberg Vleeswaren niet
over één nacht ijs gegaan.
Dave Louman: „We hebben drie offertes opgevraagd bij aanbieders van deze sys- temen, waaronder LETS BV. Kwalitatief sprong het systeem van LETS, een bedrijf waarmee we al sinds onze vorige verbou- wing in 1998 samenwerken, er voor ons uit. We hadden voor een goedkopere reini- gingsoplossing kunnen kiezen, maar het centrale reinigingssysteem van LETS onder- scheidt zich in kwaliteit én continuïteit. Met een goedkopere oplossing loop je het risico dat er binnen enkele jaren al problemen ontstaan.”

Praktisch meedenken
Om méér dan één reden is Louman enthousiast over de samenwerking met LETS BV. „Zeer prettig is dat LETS altijd praktisch met ons meedenkt over de invulling van het totale reinigingsplaatje bij Agterberg Vleeswaren. Zo heeft Guustaaf Hoekstra, vertegenwoordiger bij LETS, ons geadvi- seerd hoe wij bij onze warmwaterwin- ningssysteem legionellaproblemen kon- den uitsluiten. Guustaaf is gediplomeerd watertechnisch installateur en kan bogen op meer dan twintig jaar werkervaring bij LETS. Hij weet dus waarover hij praat. Een andere pré is dat LETS werkt met eigen, zeer ervaren monteurs, die ook altijd snel en flexibel met ons meedenken.”

Veelomvattende oplossing
Vanaf deze maand gaat Agterberg Vlees- waren aan de slag met de veelomvattende reinigingsoplossing van LETS BV, die verder bestaat uit een hygiëne-inrichting met hy- giënesluis, wasbakken met kniebediening, zeepdispensers en handdoekenhouders én een op maat gemaakte spoelbak. „Na een succesvolle, korte test kunnen we nu eindelijk met het systeem gaan werken,” zo besluit Dave Louman. „Als het oor- spronkelijke gedeelte van onze fabriek straks ook is gemoderniseerd, zal LETS BV daar eveneens een nieuw schoonmaak- systeem realiseren.”

 

Bekijk alle portfolio items