heeft u vragen?
  • De wijze waarop u samen met LETS kan bijdragen aan een circulaire economie!

Interview: "zij hebben daar een mooi totaalpakket van gemaakt

Datum: 21-06-2021

‘WIJ ONDERHOUDEN BIJ LETS VAAK LANGDURIGE RELATIES MET ONZE KLANTEN EN DAT IS NIET ZOMAAR’

Al bijna 40 jaar is LETS bv een betrouwbare partner gebleken op het gebied van reinigingstechniek en persluchtinstallaties voor bedrijven in de voedsel- en vleesverwerkende industrie. Eén van de vleesverwerkers die al decennialang vertrouwt op de expertise en oplossingen van lets, is Chateau Briand in Soest. “we hebben in 2018 de fabriek flink verbouwd en uitgebreid. In het voortraject hebben we onze wensen en eisen op tafel gelegd bij LETS en zij hebben daar een mooi totaalproject van gemaakt”, vertelt mede-eigenaar Bram de Groot namens Chateau Briand.

 LETS bv op bezoek bij Chateau Briand Soest

V.l.n.r.: Bram de Groot (Chateau Briand), Gerco Dijkgraaf & Guustaaf Hoekstra (beiden LETS bv)

In het pand van Chateau Briand bevond zich voorheen Voskuilen Vleeswaren. Op die locatie in Soest is Chateau Briand in 2018 een nieuwe onderneming begonnen, die gespecialiseerd is in de productie van vleeswaren en vleesproducten. Sinds 2018 opereert het bedrijf onder de naam Chateau Briand en is de productiefaciliteit fors uitgebreid. "Ik heb eerder gewerkt bij een andere werkgever in dit pand. Ik ben daarna benaderd en vanaf de opstart werkzaam bij Chateau Briand. LETS verzorgde al in de tijd van Voskuilen een groot deel van de hygiëne-oplossingen. Vanuit de prettige ervaring uit het verleden, zijn we doorgegaan met die samenwerking. Die bevalt ons uitstekend”, verduidelijkt De Groot, die benadrukt dat behalve smaak en kwaliteit ook voedselveiligheid ‘één van onze belangrijkste speerpunten is’. 

SAMEN KIJKEN NAAR OPTIMALISATIE

Kwaliteit en voedselveiligheid gaan niet samen zonder een uitmuntende hygiëne en een goede klimaatbeheersing, weet commercieel directeur Guustaaf Hoekstra van LETS, dat binnenkort haar 40-jarig bestaan viert. “Regel- en wetgeving worden steeds strenger, net als de hygiënecodes. Kwaliteitscontroles zijn fors omhoog gegaan, audits zijn aan de orde van de dag. Alles wat met reiniging, water, perslucht en/of gasleidingen te maken heeft, is onderdeel van ons pakket. Al ten tijde van de broers Voskuilen hebben we heetwatermachines en wasbakken geplaatst. Die samenwerking is door de jaren heen gecontinueerd en verder uitgebreid”, vertelt Hoekstra. “Toen Chateau Briand ging uitbreiden, zijn wij aan de slag gegaan met warmteterugwinning vanuit de koeling en compressoren. Verder hebben we al het leidingwerk uitgevoerd, maar ook het gangbare werk, zoals hygiënesluizen en haspels, hebben we voor onze rekening gehouden.”

Toen in 2018 Chateau Briand het pand fors wilde uitbreiden, werd LETS gevraagd om de verbouwing te begeleiden. “We hebben onze wensen en eisen op tafel gelegd en LETS heeft daar een totaalproject van gemaakt”, vervolgt De Groot. “Het heeft ook onze voorkeur om bij verbouwingen of aanpassingen samen te kijken hoe we de boel kunnen optimaliseren”, stelt Hoekstra. “Qua water- en persluchttechniek lopen we alles door. In het geval van Chateau Briand hebben we de persluchtleidingen (van kunststof) allemaal vervangen voor roestvrijstalen uitvoeringen. Juist voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie moet alles kloppen. Je kunt niet onbeperkt luchtleidingen blijven knopen. De compressor moet goed draaien. Je wilt niet hebben dat energie verloren gaat in het plafond, waar je die energie helemaal niet nodig hebt”, weet Hoekstra.

“Wat wij vaak zien, is dat leidingen aan elkaar worden geknoopt als een bedrijf gaat uitbreiden, maar wij hebben doelbewust geadviseerd al het leidingwerk te vervangen door RVS leidingen. Nu ziet alles er netjes en strak uit, maar het voorkomt ook problemen op de middellange termijn. Bedrijven hebben soms de wildste plannen, maar het moet wel technisch uitvoerbaar zijn. Als bedrijf zijnde zijn we soms iets te slecht in verkopen en te goed in adviseren”, lacht Hoekstra. “We willen het gewoon goed doen voor de klant. Wij onderhouden vaak langdurige relaties met onze klanten en dat is niet zomaar. We doen het samen. Zo hebben we ook gekeken naar de looproutes, de routing van de verwerking, de gangen die de oud- en nieuwbouw met elkaar verbinden en de wanden.”

LETS heeft ook het RVS Leidingwerk aangelegd

LETS bv heeft ook al het leidingwerk bij Chateau Briand voor haar rekening genomen

FULL-SERVICE-OPLOSSINGEN

LETS heeft bij Chateau Briand een reinigingsunit (40 bar), warmteterugwinningsunit (30.000 liter), diverse compressoren, een krattenwasmachine, schuimdesinfectie-installatie, haspels en hygiënesluizen geplaatst. Ook het leidingwerk is uitgevoerd door LETS, dat eveneens een waterontharder heeft geplaatst. “Je wilt als producent niet hebben dat alles gaat dichtzitten vanwege kalk. Vooral op de warmste plekken, zoals pompen en wisselaars, ontstaan vaak de problemen. Dat is niet goed voor je leidingwerk en niet goed voor je apparatuur. Ook het schoonmaakeffect wordt slechter, want de waterdruk wordt lager.”

De Groot is erg tevreden over hoe de samenwerking verloopt. “Elke wasbak en haspel die we hier hebben staan of hangen, is afkomstig van LETS. Vanuit de prettige ervaring die er al was, zijn we in 2018 doorgegaan met de samenwerking en hebben we die met een andere partner bewust stopgezet, omdat wij daar ontevreden over waren. Als ik ’s ochtends bel, dan komt doorgaans voor het einde van de dag al iemand langs om het op te lossen.”

Meedenken en snel inspelen op de wensen van de klant, maakt volgens accountmanager Gerco Dijkgraaf deel uit van de ‘full-service-oplossingen’. “Het is erg fijn om te horen dat het vertrouwen goed is, maar het is voor ons ook

een vanzelfsprekendheid om niet eerder te vertrekken voordat een probleem is opgelost of een project goed is opgeleverd.” Toch is dat volgens De Groot minder vanzelfsprekend dan je zou verwachten. Zo benadrukt hij: “Er zijn voldoende technische bedrijven die van 7.00 tot 16.00 uur actief zijn. Die kijken echt op de klok en stappen om vier uur zonder blikken of blozen in de bus als het nog niet af is.” Hij haalt een voorbeeld aan van hoe het ook kan, maar dan in negatieve zin. “We hadden een paar jaar geleden eens een storing bij een hygiënestation. We namen contact op met de leverancier en die gaf aan dun in de monteurs te zitten en pas over anderhalve week een afspraak in te kunnen plannen.”

“ALS BEDRIJF ZIJNDE ZIJN WE SOMS IETS TE SLECHT IN VERKOPEN EN TE GOED IN ADVISEREN. WE WILLEN HET GEWOON GOED DOEN VOOR DE KLANT”

LETS bv heeft alles op het gebied van reiniging

‘ONZE SERVICE MOET JE ERVAREN’

Hoekstra vult aan: “Dat is natuurlijk gekkenwerk. Als het spoed heeft, moet het opgelost worden. Stilstand kan simpelweg niet in de voedingsmiddelensector. Als er een foutcode doorgegeven wordt, weten we vaak al een heleboel en kunnen we soms op afstand al het probleem oplossen. Maar als het dan nog niet werkt, dan rijden onze monteurs er alsnog naartoe om het op te lossen. De productkennis bij al onze mensen is hoog, omdat ze zelf de installaties hebben neergezet en de fabrieken waarvoor ze werken goed kennen.”

“Wij leveren een totaalpakket. Wij zijn zowel water- als gas technisch installateur, maar ook een aanbieder van standalone-oplossingen, zoals slangen, haspels, wasbakken of een hygiëne-sluis. Wij leveren aan iedereen die dergelijke oplossingen nodig heeft, van zelfslachtende slagers tot industriële voedingsverwerkers”, vertelt Dijkgraaf. “Ons stokpaardje is service, maar dat moet je zelf ervaren. Een snelle verkoop is niet iets wat wij voorstaan. Is er sprake van veel bloed of vet, wordt er vis, vlees of groente verwerkt? Hoe zijn de wanden, hoe zijn de vloeren? Is de vervuiling gemakkelijk te verwijderen of juist lastig? Aan de hand van de antwoorden op deze vragen komt ons advies. Want er zijn lage-, midden- en hogedruksystemen om de vervuiling te lijf te gaan. Bij elke klant gaan we uit van maatwerk.”

 

Meer informatie: LETS bv

Tel. +31 (0)321-38 66 00 | info@letsbv.nl | www.letsbv.nl

U heeft een interview gelezen welke onze medewerkers samen met Bram de Groot van Chateau Briand  hebben gegeven aan Martijn van Meat & Co voor de editie juni 2021

 

 

Bekijk alle nieuwsitems