heeft u vragen?
  • De wijze waarop u samen met LETS kan bijdragen aan een circulaire economie!

'Uitstekend wasresultaat' resultaat goede samenwerking

Datum: 09-05-2023

Kwaliteitsmanager Willem de Vries van Lerøy Seafood heel tevreden over LETS krattenwasser 

Zo'n drie jaar geleden kocht het Urker bedrijf Lerøy Seafood een nieuwe krattenwasser aan bij LETS. De uitstekende werking van de machine is volgens kwaliteitsmanager Willem de Vries het resultaat van de goede samenwerking tussen leverancier en bedrijf. 'Door de laagste snelheid en de juiste temperatuur in te stellen zorgt de krattenwasser voor perfecte resultaten. LETS Krattenwasser Lerøy Seafood

De Vries is al meer dan 40 jaar kwaliteitsvakman; 25 jaar lang werkte hij in de platvis en sinds 2005 is hij actief in de zalmverwerking. Hij noemt zichzelf een echte kwaliteitsgoeroe. 'Ik wil graag steeds een stapje verder gaan dan de wetgeving.' Dat kwam onder meer naar voren bij de aanschaf van een nieuwe krattenwasser bij leverancier LETS, 'Voor de montage had LETS de machine al op bepaalde punten op verzoek van het bedrijf aangepast', blikt De Vries terug. 'Wij wilden graag een krachtige uitvoering met een speciale tool -een soort zwengel- om de kratten echt aan alle kanten goed te reinigen.'

Het reinigingsproces van deze krattenwasser is bijzonder. De kisten worden op de zijkant gewassen om er voor te zorgen dat water nagenoeg niet in de randen blijft staan. Waar water zit valt niet te reinigen, is het achterliggende idee. Daarnaast worden de kisten met 40 bar rondom gewassen, met roterende armen die zijn aangedreven. Puntstralen om een 7x hogere slagkracht dan standaard te bereiken. Vervolgens worden de kratten nog eens extra gespoeld met circa 1.000 liter per minuut om de vervuiling te verwijderen. De machine haalt dus de bron van de vervuiling weg, waardoor de kisten heel schoon zijn. 

 

Fine tuning

Vaak wordt een machine door een monteur van de leverancier aangesloten en vervolgens gaat de monteur weer weg en is het vaak aan het bedrijf om voor een verdere fine tuning te zorgen is de ervaring van De Vries. 'Dat wilden wij niet. Wij werken graag samen om de machines verder te optimaliseren. Zo is het bij een krattenwasser heel belangrijk dat de temperatuur en de reinigingstijd goed is. Zodoende heb ik aan de krattenwasser die LETS in 2020 in ons bedrijf heeft geplaatst, een lange validatieperiode van bijna een jaar gekoppeld. Wij hebben in ons interne laboratorium het wasresultaat zorgvuldig getest en kwamen tot de conclusie dat vooral tijd en temperatuur heel belangrijk zijn om de kratten goed schoon te krijgen. 

 

Goede temperatuur

De Vries licht toe: 'De te reinigen kratten zijn vaak erg vervuild. Ze komen vaak in contact met de grond en worden bij derden vaak in de buitenlucht opgeslagen. Je kunt je vast wel voorstellen wat er met de achtergebleven visresten is gebeurd als de kratten na 6 weken worden ingeleverd. Door het unieke reinigingsproces waren de kisten optisch heel schoon. Maar volgens de BRC standaard kun je onder andere Listeria pas bij een temperatuur van 60 graden of hoger afdoden. Daarom heeft Lerøy een extra gasturbine op de machine aangesloten. Daardoor is de spoelstap nu tussen de 72 en 78 graden Celsius.'

 

Juiste snelheid

Naast het optimaliseren van de watertemperatuur is ook de reinigingssnelheid aangepast. "Alleen met de juiste combinatie van tijd en temperatuur krijg je de kratten echt schoon. Helaas zetten het bedienend personeel de machine telkens op de maximale snelheid en bleef dit doen. Vandaar dat we hem op de laagste stand hebben laten vastzetten. Ik spreek op kwaliteitsgebied graag over de 3 M's: Machines, Middelen en de Mens. Vaak is de mens de oorzaak van fouten. Daarom is het belangrijk om dit risico zoveel mogelijk uit te schakelen. 'Hij is enorm tevreden over het resultaat.' Vorig jaar hebben we 500 tot 600 omgevingsmonsters genomen. Daarvan vielen 99,9% van de monsters binnen onze normen!" 

 

Goede samenwerking

Een goede samenwerking tussen voedselverwerkend bedrijf en de leverancier/ service monteur is volgens hem van groot belang. 'Het mes snijdt aan 2 kanten. Wij zijn tevreden met het eindresultaat en de leverancier krijgt van ons extra informatie aangeleverd, bijvoorbeeld op het gebied van microbiologische uitslagen. Op basis van deze informatie kunnen de machines verder worden verbeterd. Machines worden vaak breed in de foodindustrie geleverd. Dat maakt het extra belangrijk om ervaringen te delen en elkaar te helpen. Bovendien is een machine nooit klaar; deze is altijd aan modificaties onderhevig.' 

 

Eigen Lab

Lerøy Seafood beschikt zelf over een goed ingericht laboratorium waarin verschillende analyses intern uitgevoerd kunnen worden. 'Voor de validatie zijn gedurende een jaar de gewassen kratten geanalyseerd op onder andere het aeroob kiemgetal en Listeria monocytogenes. De resultaten van de eigen metingen zijn veel sneller beschikbaar, waardoor we tussentijds snel kunnen schakelen en meten. Machines en recepturen kunnen hierdoor sneller worden gefinetuned of worden aangepast aan onze wensen'.

 

Bron: Fishtrend uitgave 1-2023 https://issuu.com/fishtrend/docs/fishtrend_2023-01_issuu

 

Bekijk alle nieuwsitems